Стерлинг со поделена одлука го победи Јан, но публиката го исвирка (ВИДЕО)

153

Алџамејн Стерлинг ја одбрани неприкосновената титула во петел категорија петел. Стерлинг се соочи со привремениот шампион Патар Јан на коглавниот настан на УФЦ 273 кој се одржува на Флорида.

Мечот навивачите го чекаа 1 година. Во нивната прва борба пред една година, руската ММА ѕвезда доминираше, но постигна недозволен удар и загуби со дисквалификација. Овој пат се беше поинаку и немаше забранети удари.

Во првата рунда Стерлинг зададе лоу кик и се обиде да го собори, но не успеа. Многу повеќе активност од Стерлинг, кој продолжува да се потпира на удари. Јан удира и се обидува да го собори, но не успева. Оверхенд од Јан и Стерлинг со нови удари. Размена на крошеа и нов обид за рушење на Стерлинг, но безуспешно.

Во втората рунда, Стерлинг успеа да ја доведе битката на партер и доминираше со Јан. Петар се обидува да избега, но не успеа. Граунд и паунд од Стерлинг, кој се обиде да го заврши, но не успеа. Нова серија удари од Стерлинг, кој сигурно ја освои оваа рунда.

Во третата рунда Јан тргна во напад и зададе лоу кикови. Стерлинг се обидува да го урне, но не успева. Солидна комбинација на Стерлинг, кој успева да побегне од левата страна на Јан и битката ја носи на партер. Алџајмејн го заклучува телото на Јан во триаголник и доминира. Јан не успева да побегне и може да ја загуби и оваа рунда.

Во четвртата рунда Јан започна комбинација со силни крошеа. Левиот аперкат го привлекува вниманието на Стерлинг. Обиди за рушење од двете страни, но безуспешно. Иан скокна на грбот на Стерлинг, но не остана таму и падна. Јан удира со лактите додека е на подот. Петар зазеде доминантна позиција и постигна удар во последните секунди од рундата. Предност за Јан во оваа рунда.

Сè ќе се решава во последната рунда. Јан можеби ги загуби втората и третата рунда, но последните две, кои се шампионски, имаа најголема тежина. Јан започна со удар кој ја наруши рамнотежата на Стерлинг. Алџајмејн се обиде да го собори, но не успеа. Истовремено се обидоа да се соборат, но неуспешно. Токму од Јан, кој го брани уривањето. Во последните секунди, Јан ги контролира работите и крајот на битката.

На овој меч Стирлинг се обиде со 22 соборувања, но постигна само 2. Тој ја контролираше борбата повеќе од 7 минути, а Јан имаше повеќе од 5 минути контрола. Многу изедначен меч и одлуката беше поделена во корист на Стерлинг – (48-47, 47-48, 48-47). Во интервјуто по средбата Стерлинг повика на битка со Ти Џеј Дилашоу. Јан побара реванш и рече дека бил ограбен од судиите.

Навивачите не престанаа да му свиркаат на Стерлинг по победата, со што покажаа дека не се задоволни од одлуката.

Резултати од настанот УФЦ 273:

Алџмејн Стерлинг – Петар Јан – поделена одлука (48-47, 47-48, 48-47)
Хамзат Чимаев – Жилберт Барнс – едногласна одлука (29–28, 29–28, 29–28)
Мекензи Дерн – Тесија Торес – поделена одлука (28–29, 29–28,
Марк Медсен – Винк Пишел – едногласна одлука (30-27, 30-27, 29-28)

Воведни борби:
Јан Гари – Даријан Викс – едногласна одлука (29-28, 30-27, 30-27)
Ентони Хернандез  Џош Фремд – едногласна одлука (30-27, 30-27, 29-28)
Ракел Пенингтон  Аспен Лад – едногласна одлука (29-28, 29-28, 29-28)
Мајк Малот – Мики Гал – ТКО, Р1 (3:41)
Алексеј Олејник – Џаред Вандера – завршица (прегратка шал), Р1 (3:39)
Пјера Родригез – Кеј Хансен – едногласна одлука (29-28, 29-28, 29-28)
Хулио Арсе  Даниел Сантос – едногласна одлука (30-27, 30-27, 29-28)