Србинот Борислав Пелевиќ е новиот претседател на Светската кик бокс организација (WAKO)

Borislav Pelevic pretsedatel na Vako

Борислав Пелевиќ е новиот претседател на ВАКО (Светската кик бокс организација).

Пелевиќ на оваа позиција го заменува Италијанецот, Енио Фалсони. Претседателот кик-бокс федерацијата на Србија и Европската федерација, Борислав Пелевиќ, е избран за прв човек на Светската кик бокс федерцаија.

За Пелевиќ на конференцијата во Даблин од 115 земји гласале 113, а само Хрватска и Јужна Африка биле воздржани.

– Ова не е само мој, но и успехот на српскиот кик бокс и српскиот спорт воопшто. Тоа е мал успех на српската дипломатија и дека јас сум многу горд. Кога ќе те поддржат 113 земји од светот тоа е навистина голема работа“, рече по изборот Пелевиќ за српските меидуми.

Тој рече дека планот е да се развие кикбоксот на сите континенти, а не само во Европа.

– Имавме прием во Меѓународниот олимписки комитет. За две години, кик-боксот да биде дел од Светските игри, што е нашиот најголем успех. Извесно е дека кикбоксот со големи чекори оди напред, не само во Србија и во Европа, туку и во целиот свет“, – заклучи Пелевиќ.

Пелевиќ на претседателската функција на Светската кик бокс федерација го замени Италијанецот, Енио Фалсони, кој се повлече поради здравствени причини.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО