Собрани 13 илјади потписи за каратето на Олимписите игри!

Светските шампиони од Бремен-Германија
Светските шампиони од Бремен-Германија

Петицијата е воспоставен повик за вклучување нa карате спортот на Олимписките игри во Токио, по одобрување на Агендата 2020 со предлози за пофлексибилна спортска програма.

Како и многу други спортови, каратето ги засили плановите, бидејќи 28 спортови се симнати од програмата, иако практичните последици во однос на Токио 2020 се уште не се јасни.

Но, на Светската карате федерација (WKF), во соработка со Јапонската карате федерација (JKF), ја засилија својата кампања, добивајќи поддршка од различни локални групи, вклучувајќи ги и Нипон Будо-Кан и Јапонија Будо асоцијација.

samionki kata bp

Тие сега работат напорно за да лобира Ол- партиската парламентарна група за унапредување на Олимписките игри во Токио 2020 година, која е формирана со повеќе од 110 членови во двата Дома на Парламентот.

На петицијата, поднесена преку веб-сајтот change.org и потпишана од страна на претседателот ВКФ Антонио Еспинос и ЈКФ колега Такаши Сасагава, за време на пишувањето доби повеќе од 13.000 потписи.

„Со цел да се рекламира на големо и да добие отворена и страстна поддршка во светот за каратето да биде на Олимписките игри, како и во Јапонија“, тој ги повика, „ние би сакале да побараме од Вас целосна поддршка и соработка за ова онлајн собирање на потписи“.

На програмата во Токио, најверојатно, ќе се додадат бејзболот и софтболот, поради нивната огромна популарност во Јапонија, иако карате спортот, сака заедно со сквошот и скејтбордингот и други, се со сериозни аспирации да станат дел од олимписката програма. Нема временска рамка. Сè уште не е поставен рокот кога и кои нови спортови ќе бидат додадени на програмата на ОИ. Иако е можно да има решение, тоа би можело да биде објавено во текот на следната седница на МОК во Куала Лумпур, во јули наредната година.

 

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО