Словачка планира да воведе часови по ММА во училиштата

Словачката асоцијација за мешани боречки вештини (SZMMA) неодамна успеа да го додаде ММА како опција на курсевите за физичко образование во училиштата во земјата.

Веста доаѓа по значителен напор на СЗММА да создаде можности за учениците да учествуваат во ММА преку проект наречен Модули, кој беше организиран од Министерството за образование и спорт на земјата.

Проектот се фокусира на обезбедување на ученицитите со различни интересни можности за активности. Сега ќе биде можно училиштата да нудат борбени спортови во нивната наставна програма за физичко образование.

Словачка можеби не е позната како најголемото европско жариште на таленти за ММА, но земјата произведе некои значајни борци низ годините. Најголемата промоција на земјата Октагон ММА, исто така, се етаблира како важен играч во европскиот ММА пејзаж.

Оваа организација веќе има планирани неколку настани за првата половина на 2023 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО