Роуз Намахунас сака борба против Карла Еспарза, но шефот на УФЦ има други планови

184

Американската борачка Роуз Намахунас (11-4) ја победи Кинезинката Вејли Жанг (21-3) на УФЦ 268 во Њујорк со поделена судиската одлука и го одбрани појасот во сламка категоријата.

По мечот Роуз истакна дека следната борба за одбрана на титулата треба да ја има против сонародничката Карла Еспарза (18-6), од која загуби пред седум години во првата борба за титулата во таа дивизија.

„Пред борбата таа беше првото нешто што ми падна на памет. Ова е логично и треба да биде следниот чекор. Но за тоа ќе одлучи УФЦ. Би сакал да се борам со Карла“, изјави Роуз Намахунас.

Но, претседателот на УФЦ, Дана Вајт, размислува поинаку и има друг план за шампионката.

„Вејли Жанг штотуку загуби борба и е доста далеку од нова борба за титулата. И ние имаме друг план за Роуз, но тоа не е Карл Еспарза“, откри Дана Вајт и објасни:

„Не е добро само да седите и да чекате борба. Тоа е всушност навистина лоша идеја“.

Една од можните противнички би можела да биде Марина Родригез (15-1) која годинава ги победи Аманда Рибас, Мишел Вотерсон и Мекензи Дерн.

Веројатно во некои комбинации би можела да биде и Јоана Јеџејчик (16-4), кога Вајт веќе ја отфрли можноста за Карла Еспарза. Со нетрпение ја очекуваме одлуката на УФЦ.