Основано здружение со цел синдикално да се организираат борците на УФЦ

Vreme e za promeni vo UFC-sindikat

Oснована e нова организација со цел за синдикално здружување на борците УФЦ.

Professional Fighters Association (PFA) (Професионална асоцијација на борци) е основана со цел да се постигне колективен договор за спортистите во УФЦ.

Организацијата ја има поддршката на големите спортски синдикати како што се оние во НФЛ и МЛБ.

„ПФА нема да биде само синдикат на борците, туку ќе бидат управувана исклучиво од страна на борците. Борците ќе ја контролира сопствената“, пишува во соопштението.

Здружението го водат долгогодишниот агент од безбол, Џеф Борис, адвокатот за работничко право односи Лукас Миделборк и економистот Андреј Зимбалист. Борис претставуваше големи имиња како Бери Бондс и Жозе Кансеко. Миделброк во светот на МЛД е познат како адвокат на Ник Дијаз и е советник на во синдикатот американската фудбласка лига (МЛС), синдикатот на НБА судиите и вработените на Саутвест ерлаинс.

Во работата би требало да биде вклучен и МЛД фајтерс асоцијацијата (MMAФА), која, меѓу другите, ја поддржуваат Ренди Кутур и Цунг Ле.

Борците на УФЦ во статутот на самостојните стопанственици и на суд ќе мора да го оспорат статусот ако сакаат да се организираат во синдикат.

Неодамна УФЦ се продаде за 4 милијарди долари. Проценките се дека најголемата ММА промоција во светот на борци и исплаќала 14-15 проценти од профитот, додека во другите големи спортови уделот е 40 или повеќе проценти.

„Вагата премногу долго беше на страната на УФЦ. Време е борците, оние кои се заслужни за успехот на УФЦ, да добијат фер удел“, се вели во соопштението ПФА.

Подолу може да го погледнете повикот на Ренди Кутур, член на ММАФА, кој ги замолува фановите за поддршка на борците.

Овде може да погледнете видеото.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО