Олимписки игри 2020 Токио: Каратето има 100 милиона вежабачи, а неговата учтивост ќе придоенесе за светскиот мир!

karate olimpijada prezentacija

Првите луѓе на каратето од ВКФ и од Јапонија вака го претставија својот спорт пред функциноерите на Меѓународниот олимписки комитет (МОК) вчера во Токио, Јапонија, на претставувањето на спортовите кои претендираат да бидат на програмата на Олимписките игри 2020 гоидна во главниот град на јапонската држава.

„Каратето е меѓународен кој спорт потекнува од Јапонија, а има 100 милиони вежбачи во 190 Национални федрации на пет континенти. Присуство каратето на Игрите во голема мерка треба да придонесе за развој на спортот кај младите, бидејќи 80 отсто од вкупниот број на вежбачи се тинејџери и помлади, а 35 проценти се жени.

Згора на тоа, во поглед на каратето, учтивоста е најважното нешто, како што се јапонските вештини (Будо). Спортисти и судиите се поклонуваат едни кон други, за да покажат меѓусебна почит, пред и по натпреварите, како и по вежбањето. Овој обичај еволуира, така што каратето се практикува во образованието – училиштата.

Каратето настојува да биде олимписки спорт и да придонесе за мирот во светот преку ширењето на духот на учтивоста“.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО