Новата боксерска организација бара признание од МОК

Организацијата Светски бокс, која беше создадена како алтернатива на Меѓународната боксерска асоцијација (ИБА) со претседателот Умар Кремлев, ќе се обиде да добие признание од Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) и на тој начин да влезе во олимпиското семејство, пренесе ТАСС.

Во август, првите членови на новата организација World Boxing станаа боксерските федерации на Австралија, Велика Британија, Нов Зеланд, Холандија и САД. Планираат да се приклучат и спортските федерации на Аргентина, Бразил, Канада и Швајцарија.

„Светскиот бокс има намера да поднесе барање за признавање како официјално тело од МОК и како меѓународна асоцијација на својот спорт“, се вели во соопштението на новата организација.

Сепак, МОК одговори дека нема да се носат одлуки за иднината на боксот во олимпиското движење додека не заврши арбитражата на спортот со ИБА.

„Не е потребно да се поднесе барање за членство или признавање за превласт на нова организација додека не се завршат судските предмети на оваа тема. Нашите очекувања се дека тоа ќе се случи на почетокот на календарската 2024 година“.

Во јуни, на седница на МОК, ИБА беше исфрлена од олимпиското движење со мнозинство гласови, на која и беа одземени правата во 2019 година, не беше во можност да ги реши внатрешните проблеми со управувањето и финансискиите.

Русинот Кремлев, пак, го обвинува МОК и раководството на светското олимписко движење за прикривање на корупциските злосторства на поранешниот боксерски бос Чунг Куо.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО