На „Трофеј Македонија“ македонските каратисти со два златни и повеќе сребрени и бронзени медaли (ФОТО)

756

Репрезентативците на Македонија на Меѓунардониот карате турнир за сениори „Трофеј Македонија“ во Скопје освоија 13 медали.

Со злато се закити Пуликсенија Јованоска во кати, во борби Ненад Келебиќ (-75 кг) – сребрен, Моника Стефановска (-68 кг), Јована Георгиева (-55 кг), Емил Павлов (-60 кг) и Жарко Арсовски (+84 кг) освоија бронзи. Келебиќ за прв пат настапи во новата категорија до 75 килограми и стигна до финалето каде што беше поразен од турски натпреварувач 0-3, а претходно извојува три победи против картистите од Албанија 5-0 и Косово 4-1, 1-0, како и од Македонија 4-0.    

Претходно обајвивмe дека репрезентативците од Макпетрол освоија 7 медли, златниот медал го освои најдобрата каратистка во Македонија, Ангела Мојсовска (-68 кг), додека со сребрени се закитија Сара Радичевска (-50 кг), Абдурахим Идризи (-60 кг) и Глигор Петков (-84 кг), а бронзи освоија Петар Заборски (-75 кг), Петар Спасеновски (-84 кг) и Роберто Ацковски (-67 кг).

Ipon.mk