На 80-годишна возраст почина Цено Ценев

105

Почина Цено Ценов, претседател на Европската федерација во борење и потпретседател на Светската централа  (UWW/ОСБ), на 80-годишна возраст, соопшти Бугарската боречка федерација.

Бугаринот беше фактор во меѓународната организација уште од нејзиното основање во 1978 година, а во 2002 година се влегува во раководните тела.

Ценов беше меѓу доајените на раководнитее позиции во бугарскиот спорт. Поранешен претседател на Бугарската федерација за борење, а беше и долгогодишен член на Бугарскиот олимписки комитет и извршен директор на фондацијата „Бугарски спорт“.

Датумот и местото на комрморациите и погребот ќе бидат објавени подоцна.

Ценев беше голем пријател на македонското борење и до последен момент го помагаше.