Мухамед Али денес ќе наполнеше 79 години, неговите мисли остануваат вечни

Денес, Касиус Клеј, попознат како Мухамед Али, ќе наполнеше 79 години. Една од најсјајните личности на 20 век, избрана за спортист на минатиот век од страна на БиБиСи и Спорт илустрејтид.

Али е повеќе од боксер.

Неговата спортска слава е незаборавна, но во срцата останува како голем мотиватор, кој инспирираше генерации по него. Неговите цитати живеат засекогаш во срцата на секој љубител на благордоната вештина – тие мотивираат милиони.

„Рацете не можат да го погодат она што очите не можат да го видат! Летај како пеперутка, убоди како пчела!

„Ако мојот мозок може да го прифати тоа и моето срце може да верува во тоа, јас можам да го сторам тоа.

„Планините пред вас не ве вознемируваат, а каменчето во чевелот“.

„Ја мразев секоја секунда тренинг, но си реков: „Не попуштај и живејте го остатокот од животот како шампион“.

„Шампион не се станува во салата. Шампионите имаат нешто длабоко во себе – желба, сон, визија. Тие исто така мора да имаат вештини и волја. Но, волјата мора да биде посилна од вештините.

Станувате она што мислите дека сте.

„Пријателството не е нешто што го учиш на училиште. Ако не сте го научиле значењето на пријателството, не сте научиле ништо“.

„Ако можат да направат пеницилин од мувлосан леб, можат да направат нешто од вас“.

„Колку повеќе им помагаме на другите, толку повеќе си помагаме себеси“.

„Тој што не е доволно храбар да ризикува, нема да постигне ништо во животот“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО