Мирко Филиповиќ ги предводи спортистите кои помагаат во Петриња

Предводени од проф. Д-р Драган Приморац, претседател на хуманитарното здружение КроУнум, патот кон Бановина, придружуван од три камиони полни со основни потреби за жртвите, некои врвни спортисти тргнаа во средата, пишува Вечерњи лист.

„На посебна хуманитарна сметка собравме 150 илјади куни од вторник до среда и тоа сигурно не е крајната сума, а од она што ни остана ќе се обидеме да обезбедиме стипендии за студенти кои доаѓаат од погодената област затоа што ќе бидат многу ранливи.

Покрај некои одлични лекари, деловни луѓе, актери и пејачи, имаме и врвни спортисти. Тоа се луѓе кои сами се изградиле, тие знаат колку е тешко да се создаде нешто, тие имаат високо ниво на емпатија.

Моето искуство е такво што можам да им кажам на луѓето дали сакаат да направат нешто добро во животот, нека се опкружуваат со спортисти“, рече проф. Д-р Драган Приморац, член на Советот за КОК и претседател на здравствената комисија на ХНС.

А, меѓу спортистите кои се упатија кон Сисак, Петриња и Глина, ги видовме легендарниот хрватски ММА борец Мирко Филиповиќ, седумкратниот олимпиец на пинг-понг Зоран Приморац, олимпиецот во сребрен кошаркар, Фрањо Араповиќ и олимпискиот победник во ватерполо, Дубравко Потимец, бидејќи неодамна имаше операција на колкот. Како и сите нас, сликите на руинираната Петриња и околните села доста го потресоа Кро Копа:

„Не дај Боже да се повтори. Навистина се надевам дека сето ова ќе запре тука. Само што слушнав за Петриња, им се јавив на моите пријатели таму, главно борачи и тие се лично добро, но некои претрпеа голема материјална штета.

Станот на Јосе Матковиќ е уништен, скалилото пукнало, а куќата на неговите родители е срамнета со земја. Затоа, отидов таму за да се уверам во колкава штетата и да учествувам во дистрибуцијата на хуманитарна помош што ја собравме. Секако, ќе им биде потребна најголема помош во реконструкцијата, државата ќе скокне, но и ние, поединците, треба да придонесеме за тоа“, рече Мирко Филиповиќ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО