Мариус Визер реизбран за претседател Светската џудо федерација

Претседателот на ИЏФ, Мариус Визер, денес е реизбран на Конгресот во Будимпешта и во таа прилика најави ново партнерство со СиЕн Ен.

Визер за претседател на ИЏФ е избран во 2007 година, а повторно е избран со акламација (2017-2021 година) пред Светското првенство во Сузуки во 2017 година, кое започнува во понеделник.

„Ви благодарам многу на сите, за мене е голема чест да му служам џудото заедно со нашиот тим во наредните четири години и да ги промовирам вредностите на џудото во светот“, рече Визер и додаде: „Се надевам дека можам да ви понудам поддршка и заедно да можеме да го развиваме џудоро за следната генерација. На сите ви посакувам успешно Светско првенство и прекрасен престој во Будимпешта“.

Претседателот на ИЏФ објави партнерство помеѓу ИЏФ и СНН, бидејќи светското раководство се труди да го развие спортот и да привлече нови фанови.

Новата серија од 30-минутни емисии, Џудо светот, ќе започне да се емитува во септември, откако Си Ен Ен ги следи главните настани на спортот со невидена покриеност.

А џудо микросајтот сега живее на веб-страницата на СиЕнЕн, а спортот и претстојниот Светски шампионат во 2017 година ќе бидат покриени со дигиталните канали на оваа ТВ куќа.

Родова еднаквост на патот до Токио 2020

Најдобрите 18 жени и топ 18 мажи на Светската ранг листа ќе се квалификуваат за Олимписките игри во Токио 2020.

50 мажи и 50 жени континентална квота. Ќе бидат доделени 20 вајлдкарти – без родова одлука

Квалификациите за Олимписките игри во Токио 2020 ќе започнат на 25 мај 2018 година со Големата награда на Кина во Хоххот и ќе завршат на 10 мај 2020 година на Азербејџан Гранд Слем во Баку

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО