Македонските каратисти освоија уште 2 златни, 1 сребрен и 1 бронзен медал на Балканското првенство, вкупно седум

Македонската ризница на медали на Балканското карате првенство за кадети, јуниори и У-21 во Бар, Црна Гора, е побагата за четири одличја – златата на Андреј Ангеловски и Љупче Михајлов, среброто на Андреј Басаров и бронзата на Бојан Костов.

Така, Македнија денес освои 7 медали – 4 златни, 1 сребрен и 2 бронзени. Денес порано со медали се закитија: Драгана Ефтимовска и Сара Дука со златни, а Катја Апостоловска со бронза

На петтото место се: Алдин Абази, Јована Мицовска, Јована Манчевска (кати), Хамза Зулали, Вукашин Јовановиќ.

Македонија по бројот на медали е втора, прва е Црна Гора со 13 (5-2-6), додека на третото место е Србија 10 (3-3-4).

За Македонија настапуваат 106 каратисти со 118 натпреварувачки влезови.
На Балакнското првенство учествуваат 944 каратисти од 10 држави со 1011 натпреварувачки влезови.

Резултати Балканско првенство:
Јуниори
-48 кг
Сара Дука – златен
Сара Дука – Теони Рагкли (Грција)
Сара Дука – Андријана Станојевиќ (БиХ) 9-0
Сара Дука – Ирна Мујановиќ (БиХ) 4-1
Финале
Сара Дука – Кристина Тријада Папа (Грција) 1-0

-68 кг
Љупче Михајлов – златен
Љупче Михајлов – Ладо Вуковиќ (Црна Гора) 3-0
Љупче Михајлов – Меритор Ждрела (Косово) 0-0
Љупче Михајлов – Михајло Зрниќ (БиХ) 3-1
Љупче Михајлов – Вукашин Јовановиќ (Македонија) 3-2
Финале
Љупче Михајлов – Тарик Салкиќ (БиХ) 1-0

-76 кг
Андреј Ангеловски – златен
Андреј Ангеловски – Зига Суса (Словенија) 3-0
Андреј Ангеловски – Оргес Малоку (Косово) 5-0
Андреј Ангеловски – Илјас Псомас (Грција) 2-0
Андреј Ангеловски – Сањин Хукара (БиХ) 3-2
Финале
Андреј Ангеловски – Фатјон Бајрами (Косово) 7-5

+76 кг
Андреј Басаров – златен
Андреј Басаров – Александар Ѓогановиќ (Црна Гора) 1-0
Андреј Басаров – Лука Јовановиќ (БиХ) 3-0
Андреј Басаров – Макс Фајербах (Хрватска) 4-0
Андреј Басаров – Данило Божовиќ (Македонија) 2-0
Андреј Басаров – Хамза Зилали (Македонија) 3-2
Финале
Андреј Басаров – Лазар Потпара (Црна Гора) 0-4

Кадети
-47 кг
Катја Апостоловска – бронзен
Катја Апостоловска – Александра Јонексу (Романија) 6-0
Катја Апостоловска – Патриција Јуришиќ (БиХ) 0-5
Репсаж
Катја Апостоловска – Екатерина Сакса (Србија) 1-0
За бронза
Катја Апостоловска – Ема Јукиќ (Хрватска) 2-2

-54 кг
Драгана Ефтимовска – Штип – златен
Драгана Ефтимовска – Тинкара Лебен (Словенија) 0-0
Драгана Ефтимовска – Петра Бандиќ (Хрватска) 0-0
Драгана Ефтимовска – Уна Раковиќ (Црна Гора) 4-0
Драгана Ефтимовска – Анџела Рауковиќ (Србија) 0-0
Финале
Драгана Ефтимовска – Дуња Јововиќ (Србија)3-2

У-21
-60 кг
Бојан Костов – бронза
Бојан Костов – Албинот Селмани (Косово) 1-2
Репасаж
Бојан Костов – Михајло Станиќ (БиХ) 4-2
За бронза
Бојан Костов – Абдулах Бацка (Албанија) 3-0

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО