Конор Мек Грегор има право на 6 милиони долари од антимонополската тужба против УФЦ

Конор Мек Грегор има право на 6 милиони долари од антимонополската тужба против УФЦ. Порамнувањето од 335 милиони долари, кое сè уште треба да биде одобрено од судијата, е резултат на колективна тужба поднесена против УФЦ во 2014 година.

Во тужбата се наведува дека организацијата се занимавала со монополски практики, потиснувајќи ја компензацијата на борците и ограничувајќи ја нивната способност да преговараат за правична плата. Според специјалниот подкаст од два дела на репортерот Џон Неш кој го покрива случајот, спогодбата ќе се распредели меѓу квалификуваните борци.

Адвокатите вклучени во случајот бараат такси од 120 милиони долари, оставајќи 215 милиони долари да бидат поделени меѓу борците. Сумата што ќе ја добие секој борец зависи од тоа кога се натпреварувал за УФЦ. Борците кои се натпреваруваа меѓу 2010 и 2017 година, периодот опфатен со првичната тужба ќе добијат 75 отсто од 215 милиони долари.

Оваа група вклучува борци од висок профил како Мек Грегор, кој стана глобална суперѕвезда во овој период. Останатите 25% ќе одат на борци кои се натпреварувале по 2017 година и не потпишале договори со кои се откажуваат од своето право да учествуваат во судски спорови.

Мек Грегор, поранешен шампион на УФЦ во перо и лесна категорија, е една од најголемите ѕвезди во историјата на промоцијата. Неговите наелектризирани изведби и харизма го направија миленик на фановите, а неговата способност да заработи огромни плати по прегледи му заработи значителни суми.

Додека точните детали од договорот сè уште се финализираат, јасно е дека придонесот на Мек Грегор во успехот на УФЦ за време на нејзиниот врв се исплатеше одлично. Порамнувањето од 6 милиони долари е доказ за неговото влијание врз спортот и неговата трајна популарност.

Договорот служи како потсетник дека вредноста на борците не лежи само во нивните настапи во кафезот, туку и во нивните неуморни напори да го промовираат спортот и да ги забавуваат навивачите ширум светот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО