Кик бокс легенда претепуваа група крадци кои се обиделе да го ограбат

Филипо Фуско, роден во Италија и со постојки во Париз, се населил во Даблин пред повеќе од 60 години. На 22-годишна возрастј отворa ресторан на улицата Мит, кој брзо стана повеќе од само место за јадење. Фуско посочи специфичен инцидент за Ајриш индепендент, каде што мораше да ги искористи своите кик бокс вештини за да се одбрани од грабеж.

На 50-годишна возраст, кога размислувал да се откаже од спортот, неговата установа била цел на банда која сакала да ја ограби касата.

„Една вечер влезе банда од шест големи момчиња да ја ограбат касата. Не беа од тука. Им реков дека тоа нема да се случи. Ги испратив во болница“, се сеќава Фуско.

Филипо со крадците се борел повеќе од еден час, тепачка завршила така што неговата кошула била натопена со крв.

Тој инцидент ја зацврсти одлуката на Фуско да продолжи со кик боксот, спорт за кој смета дека му го спасил животот. Неговиот придонес во заедницата и спортот беше препознаен кога му беше врачена вистинска полициска значка од станицата Кевин стрит гарда за да ја одбележи 60-годишнината од неговото основање.

Фуско, кој стана европски шампион во кик бокс во 1986 година, продолжува да предава во Либертис до ден-денес. Филипо ја нагласува важноста на спортот за самоодбрана и како средство за одржување на младите луѓе на вистинскиот пат.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО