Каратистите бегалци ќе настапат на СП во Линц под симболот и знамето на ВКФ

EP otvoranje

Каратистите статус на бегалци, ќе имаат можност да учествуваат на Светското првенство во карате што ќе се одржи во Линц (Австрија). Светската карате федерација (ВКФ) одлучи да им овозможи на бегалците во следното издание Светскиот шампионат да настапат, како одговор на моменталната глобална хуманитарна криза.

„Карате е спортот има многу вредности; етиката и идеалите кои го карактеризираат каратето се причина дека треба да се гледа подалеку од постојната трагедија на бегалците. Затоа, сакаме да направиме се што е во наша моќ за да покажеме сочувство и поддршка на оние кои поминуваат низ тешки искушенија, односно да бидат протерани од нивното родно место“, рече претседателот на ВКФ, Антонио Еспиноз.

По оваа одлука, двајца спортисти со официјален статус на бегалци, националната федерација ќе им биде дозволено да бидат регистрирани во 2016 година на Светското првенство. Овие каратисти ќе се натпреваруваат во Линц под знамето и симболот на ВКФ.

ВКФ ќе побара од националните федерации да ги идентификуваат бегалците, кои се потенцијални учесници на СП, за да се процени бројот на каратистио што се ноѓаат во ваква ситуација и да имаат можност да се борат за медали во Линц.

Одлуката за отворање на вратите на Меѓународнат карате федерација на жртвите на хуманитарната криза – бегалците, беше ратификуван од страна на Извршниот комитет на ВКФ и претставува завет на ВКФ да продолжи со проширување на традиционалниот кодекс на принципите, како што се одговорност и свест за оваа древна дисциплина.

23-тото издание на Светското првенство во карате ќе го привлече вниманието на љубителите на карате спортот од 25- 30 октомври во арената „Тип спортс“ во Линц (Австрија).

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО