Каратето и кик боксот се поканети да направат презентација за вклучување на Олимпијадата во Лос Анџелес 2028

Каратето и кик боксот се боречките вештини кои се поканети да направат презентација со барање за вклучување на Олимпијадата во Лос Анџелес во 2028 година.

Тие се дел од олимпиското семејство и овој чекор беше одлична нова можност.

Тие, подоцна овој месец, ќе го изложат својот случај пред организацискиот комитет на Лос Анџелес 2028. Не беа поканети да понудат презентација, иако беа признати од Меѓународниот олимписки комитет минатата година, самбото и мај тај.

Каратето беше вклучено во Игрите во Токио во 2020 (21) година, но го напушти списокот за претстојните Игри во Париз во 2024 година. Настанот се чинеше дека е само за јапонскиот народ, бидејќи Игрите беа во Јапонија.

Кик боксот, под јурисдикција на Светската асоцијација на кик-бокс организации (ВАКО), никогаш не бил вклучен на Олимпијадите.

Имено, самбо отсуствува од списокот и покрај притисокот од ФИАС, Меѓународната самбо федерација. Но, со оглед на ситуацијата што се случува со Русија и Украина, самбото ќе мора да почека да биде вклучен, можеби во циклусот 2032 година. ММА го нема ни на списокот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО