Каратето е покането да го претстави својот став за вклучување на Олимпијадата во Лос Анџелес 2028

209

Мотоспортот, крикетот и каратето се меѓу деветте спортови поканети од Лос Анџелес 2028 да го претстават својот став за вклучување на Олимпијадата.

Бејзбол-софтбол, лакрос, брејк, кик-бокс, сквош и фудбал со знаме, исто така, добија дозвола да поднесат предлози за барање за информации за преглед на спортската програма.

Самбото, летечкиот диск и текбол, кои покажаа интерес за учество на Олимпијадата во 2028 година, забележливо ги нема на списокот.

Деветте спортови кои влегуваат во потесниот избор треба да ги изнесат своите аргументи подоцна овој месец.

Вкупно 28 спортови се веќе потврдени на програмата, при што Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) рече дека постои „пат“ за да им се придружат боксот, кревањето тегови и модерниот петобој.

Каратето го имаше своето деби во Токио 2020 година – но ќе отсуствува од Париз во 2024 година.

Кик боксот и сквошот никогаш не биле дел од Олимпијадата.

Конечното одобрување на дополнителните дисциплини што Организацискиот комитет на Лос Анџелес 2028 ќе ги вклучи се очекува да биде направено на Сесијата на МОК во Мумбаи следната година.

Олимписките игри во 2028 година треба да започнат на 14 јули и да завршат на 30 јули, што е најрано отворање на Игрите од изданието во 1924 година во Париз, кое започна на 5 јули.