Израел Адесања: Смртта во октагонот е славна смрт

110

Шампионот на УФЦ во средна категорија Новозеланѓанецот Израел Адесања се потсети на своите мисли за време на борбата со Калвин Гастелум во 2019 година.

Кога двајцата се бореа за привремената титула и имаа брутален дуел. Ова беше една од најтешките победи за Адесања. На крајот Израел победи со одлука на судиите, а средбата беше избрана за борба на годината.

На почетокот на следниот месец Адесања ќе го брани појасот против Џаред Канониер. Тие ја предводат главната битка на УФЦ 276 која ќе се одржи во Лас Вегас. Адесања верувал дека ќе умре на средбата со Гастелум, но не се загрижил за тоа, бидејќи таквата смрт е славна.

„Го ставив мојот живот на линија. Си помислив: „Ако ми е судено да умрам вака, тоа е славна смрт и начин да заминам од животот“. Пред светот во луда битка.

Во оваа битка морав да го надминам мојот внатрешен глас, кој кажуваше негативни работи. Во мојата глава направив доволно за да се опуштам.

Се сеќавам на тој глас буквално си реков: „Ќути, зафатен сум“. Почнав со работа во петтата рунда и реков: „Не можеш да ме победиш, подготвен сум да умрам“. Го погледнав Гастелум и му кажав гласно“, изјави Адесања за БТ спорт.

Во февруари, Адесања успешно ја одбрани титулата откако го победи Роберт Витакер. Битката траеше сите пет рунди, а судиите му ја доделија победата на Адесања – 48-47, 48-47, 49-46. Непосредно пред оваа борба Израел потпиша вносен договор со УФЦ.