Израел Адесања избран за спортсит на годината во Нов Зеланд

42

За прв пат од 1953 година и боксерот Бери Браун борец е избран за најодбар спортист на Нов Зеланд.

Таа чест му припадна на УФЦ шампионот во средна категорија, Израел Адесања.

30-годишниот „Стилбендер“ е роден во Лагос, Нигерија, но на 10-годишна возраст пристигнува во Нов Зеланд и има нивно државјанство.

Неговиот успех е поголем, затоа што ниту Џозеф Паркер кога стана боксерски шампион на светот во тешка категорија во 2016 година и не ја доби наградата за спортист на годината.

 „Ова е во чест на борците од дамнешните време. Почивај во мир Џими Тандер. Дејвид Туа, Даг Вини кој седи тука, Реј Сефо, Josephозеф Паркер и сега Израел Адесанија. Ние „Кивиџи“ сакаме добро да се испотепаме. Тоа е дел од нашата култура. Кога сега би ибила тепачка, што би направиле? Би ме игнорирале и ќе ја гледате тепачката. Ние сме воинска раса, Маори. Тоа е во нашата ДНК“, рече шампионот на УФЦ при добивањето на наградата, споменувајќи и некои негативни аспекти на општеството во Нов Зеланд.

„Ова, всушност, не е за мене. Ова е за помладата генерација која доаѓа и која има во кого да се угледа. Во некој, кој во суштина е како мене. И морам да кажам уште една работа. Во Нов Зеланд ја имаме оваа ебана цензура? Каде е теглата да урлам пари за пцуење? Ма, еби го. Ја имаме таа култура – ‘tall puppy syndrome’ и тоа не е во ред. Додека растев во оваа земја го видов тоа толку пати. Кога ќе видите дека некој се воздигнува сакате да го срушите, затоа што се чувствувате неспособни, а потоа тоа го нарекувате понизност. Јас сум исклучително скромен, верувајте ми, но тоа никогаш нема да го дознаете, затоа што никогаш нема да ме запознаете. Разберете, ако видите дека некој од нас блесне, дали Блек Капси (крикет репрезентација), морнари, играчи на нетбол, поддржете ги. Прифатете ги. Затоа што, ако тие победуваат и вие победувате. И знам дека некои од вас можеби не се во право. Може да плескате, но ќе бидете малку огорчени. Еј, останете огорчени, овој црн Киви ќе лета цел ден. Си одавам признание на себе во оваа јакна во боја на сенф. Мир”.

Адесања во следната борба на 8 март ја брани титулата на УФЦ против Јоел Ромеро.