ИН МЕМОРИАМ: Златко Богески – Ѕвер, синоним на прилепското и македонското карате

Уште една значјна и голема личност на македонското карате си замина од овоземскиот живот – Златко Богески – Ѕвер.

Погребот на Златко Богески е утре на гробиштата Бутел. Сите оние што скаат да му оддадат почит тоа ќе може да го направат од 11:30 часот во капела 2.

Богески е еден од првите каратисти во Прилеп од 1972 и е активен до 1993/1994 година.

Карате клубот Прилеп кој почна да функционира во 1972 година, а каде што главни и инструктори во тоа време се Кирил Иваноски – Дрцко и Борис Темоски – Бонтоно, во 1978 година, по студирањето во Скопје, Богески се враќа во клубот и носи новитети. Потоа се спојуваат неколку клубови во еден КК Прилеп.

Според многумина, оттогаш почнува вистинското спортско карате. По четири – пет години картаистите поминуваат во КК Енергоинвест, кој беше своеведен македонски дрим тим и настапуваше во Првата лига на Југословија.

За овој супер клуб натсапуваа: Златко Богески, Дрцко, Бонтоно, Златко Пирганоски, Петар Камчески, Тони Мечев, Љупчо Трајкоски и суперзасилувањата Јорго Огненовски, како врвен репрезентативец на Југославија, па Назим Куртовиќ, Игор Маџар, Димче Савевски.

Енергоинвест е републички првак, прв и во Втората лига, со што се пласира во Првата југословенска лига, каде што се натпреварува до распадот на СФРЈ. Енергоинвест го сметаа за еден од најатрактивните клубови во бивша Југословија.

Ipon.mk

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО