Ги кратат квотите во боксот за Париз 2024

160

Боксот ќе добие тежок удар за олимписката програма во Париз 2024. Претседателот на Меѓународниот олимписки комитет (МОК), Томас Бах, најави намалување на квотите за борците од следните Летни олимписки игри.

Во Париз ќе има 34 боксери помалку отколку во Токио. Сега во благородниот спорт ќе има 252 наместо 286 натправрувачи.

За прв пат, бројот на претставници за мажи и жени ќе биде ист.

Програмата ќе вклучува 7 категории за секој пол. Спецификите на поделбите по тежина ќе бидат објавени до крајот на годината.

Се уште постои раздор помеѓу МОК и Меѓународната боксерска федерација. Имаше дури и гласини дека спортот може да биде исклучен од олимпиското семејство. Имаше слични информации во борбата пред години, но државните федерации излегоа со негативни позиции што го натежна кантарот во корист на борците.