Франција најуспешна-Македонија девета нација на Европското првенство

Makedonija site vo Cirih

Најуспешна нација на Европското првенство за кадети, јуниори и јуниори до 21 година во Цирих, Швајцарија, е Франција со вкупно освоени 19 медали (7 златни-5 сребрени – 7 бронзени), а Македонија е на деветото место со четири освоени медали (1-1-3). Вероника Костовска го освои златниот медал, Петар Заборски сребрениот, а Моника Пендаровска и Сара Радичевска се закитија со бронзени медали.

На првенството учествуваа 995 натпреварувачи од 48 земји од Европа.

Francija na ep prva

Ранг листа на најуспешните репрезентцаии:

земја                    златен                  сребрен                 бронзен           вкупно

1.Франција                   7                      5                           7                        19

2.Италија                      7                      3                           6                        16

3.Турција                       6                      2                           4                       12

4.Шпанија                     2                      1                           4                        7

5.Швајцарија              2                      1                           2                        5

6.Словачка                    1                      4                          3                         8

7.Хрватска                     1                      3                           6                       10

8.Б и Х                              1                      2                           3                        6

9.Македонија                1                       1                           2                        4

10.Данска                        1                        1                           1                         3

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО