ФФЦ 15 ММА: Халми го освои појасот во најдобрата борба на ФФЦ

Халми и Зовко
Халми и Зовко

ММА делот од ФФЦ во Пореч беше спектакуларен, најдобари ММА борби досега видени во оваа организација доживеано. Се прослави Виктор Халми, кој стана првиот шампион на ФФЦ во лесна категорија, а до вредни победи дојдоа и Филип Пејиќ, Николај Салчоу и Рубен Волф.

 Во ММА се одржа шест борби, додека борбата меѓу Ласло Сењеи и Примож Врбинц не се одржа, затоа што унгарскиот борец мораше висок крвен притисок и беше одлучено да не му се дозволи да настапи.

 Виктор Халми – Матеј Трухан – нокаут, трета рунда

Најдобрата ММА борба во историјата на ФФЦ организацијата. Само на овој начин може да се опише оваа војна, по што Виктор Халми стана првиот шампион во лесна категорија на ФФЦ, по една вистинска пресвртница, при што две минути го делеа Матеј Трухан од освојувањето на појасот.

 Реално, стенд-ап војна траеше сите 13 минути. Трухан беше подобар, поагресивен и поконкретен, иако и унгарскиот борец не му остана должен. Малку е да се ​​каже дека ова е вистинска „крвава битка“, а по две рунди Трухан имаше предност, но во последните пет минути требаше само да ја одбрани таа предност.

 Сепак , Трухан не би бил тој ако одлучеше да се контролира. Во третата рунда продолжи со истото темпо, не престанувајќи да напаѓа. Сепак, во една серија, Халми зададе контраудар, кој го потресе Трухан. Тоа го забележа Халми, кој продолжи да напаѓа и да удира, се додека Трухан престана да се брани, по што судијата Клариќ беше принуден да ја прекине борбата. Голема пресвртница и голема победа и Халми стана првиот унгарски борец со ФФЦ појас.

 Филип Пејиќ – Франциско Барио Албано – нокаут, прва рунда

 Оваа борба е доказ зошто публиката го сака овој спорт, каде што еден удар може да направи пресврт во целата борба. Четири минути и 20 секунди хрватскиот Аргентинец беше подобар, тој ја имше контролата, дојде до една солидна гилотина од која Пејиќ се извлече, но сето тоа многу го чинеше.

 Благодарение на предноста и релативната доминација, Барио почна да се чувствува премногу сигурно, во еден момент, тој жестоко го нападна Пејиќ во аголот на рингот, а потоа доби еден аперкат кој го нокаутираше и така му го нанесе првиот пораз во неговата кариера и му ја донесе дебитанската победа во ФФЦ на шампионот на хрватската лига во 2013 година во ММА.

 Николи Салчоу – Метју Батиниќ – нокаут, прва рунда

  Првиот ФФЦ пораз и втор пораз во својата кариера за талентирани хрватски борец.

 Рубен Волф – Иво Скопљак – поднесување (зафат на вратот), втора рунда

 Фантастична борба и голема победа на германскиот борец во тешка категорија. Овој меч беше атрактивен од првата секунда на борбата, а првата рундадонесе многу пресврти и тоа не е лесно да се каже кој е подобар, но Волф секако беше поатракктивен.

 Џон Глухак – Станислав Канчев – нерешено 

Во првата претежно се тестираше моќта, но и двајцата борци покажа голема издржливост.

Слободен Максимовиќ – Патрик Переша – едногласна судиска одлука

Третиот пораз Патрик Переша во ФФЦ рингот и успешното деби на швајцарскиот борец Слободан Максимовиќ, кој речиси во сите 15 минути имаше контрола над неговиот противник. Переша премногу лесно дозволи соборување, не успеаваше да ја одржи борбата на нозе, каде што можеше да оставри предност. Заслужена победа на Максимовиќ со едногласна одлука на судиите.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО