Европските квалификации во борење одложени

141

Европските квалификации во борење за Олимписките игри во 2020 година од 19 до 22 март во Будимпешта, Унгарија, се одложени поради коронавирусот. Притоа се одложени и Светскиот квалификации наречени „Последна шанса“ во Софија, Бугарија, закажани од 30 април до 3 мај.

Обединетото светско борење (ОСБ/ UWW) дополмително ќе се произинесе за новиот датум.

Настаните ќе бидат презакажани, при што Европскиот квалификации се очекува да се одржат кон средината на мај и Светските „Последна шанса“ на почетокот на јуни.

„Ние внимателно го следиме одговорот на владите за Ковид-19 и ќе продолжиме да им обезбедуваме ажурирани информации на нашите борачи, тренери и навивачи за она што следува“, рече претседателот на Обединети светско борење Ненад Лаловиќ и додаде:

„Процесот за утврдување на нашите олимписки учесници ќе се случи на душекот, но треба да останеме трпеливи и будни бидејќи светската заедница се бори против оваа пандемија. Здравјето и благосостојбата на спортистите е апсолутен приоритет“.