Дана Вајт за боксот: Генерира милијарди, а нема развој

Дана Вајт е една од главните фигури во светот на боречките вештини.

Шефот на УФЦ дефинитивно направи револуција во ММА индустријата. Својата промоција ја направи најдобро на планетата, ги покани најдобрите борци и ги обезбеди сите услови за понатамошен раст и развој. Но, очигледно Дана нема да застане тука.

Неговата страст кон боксот е забележлива веќе подолго време. Вајт истовремено го исмева благородниот спорт и сака да стане дел од индустријата. Неодамна Вајт направи уште еден напад. Ги спореди деловните модели на бокс и УФЦ.

А неговите аргументи покажуваат дека се е добро во мешаните боречки вештини. Но, како е во боксот? Таму владее хаос и конфузија:

„Ние правиме вистински бизнис, за разлика од боксот. Секој боксерски настан е настан споредлив со банкрот. Се трудат да земат што повеќе пари. Наведете ми спорт или друг бизнис во историјата на светот кој генерирал трилиони долари приход, но завршил без ништо.

Ова е бокс. Двајцата момци на врвот на картата добиваат сè. И колку битки имаат годишно? Една? Три? Пет? Секоја година имам 52-53 турнири. Реинвестираме во спортот. Имаме инфраструктура и 450 постојано вработени“, се пофали Вајт.

Дана навистина знае како да прави бизнис. Нема сомнеж за ова, бидејќи УФЦ долго време се сметаше за стандард за вежбање. А сега професионалниот бокс брзо се развива, освојува нови пазари, а во Саудиска Арабија се одржуваат спектакуларни настани.

Вајт е во право за боксот, но сега се развива поради џебовите без дно на Арапите. Останува да се види колку долго ќе трае овој подем.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО