Божиќно простување со тупаници! (ВИДЕО)

imagen-29a

Божиќ е време кое носи дополнителна топлина во домот и го сплотува семејството.

Во Перу, граѓаните си измислиле традиција, доста спротивна на горенаведената.

Фестивалот „Таканакју“ се одржува секоја година на 25 декември и вклучува мажи, жени, стари, дури и деца, кои си разменуваат тупаници пред стотици гледачи.

Таканакју на локалниот јазик значи „кога крвта ќе зоврие“ и се користи за решавање на конфликти и спорови.

На фестивалот му претходи големо запојување, кое продолжува и по него, за да ги намали болките .

Нели звучи како една од најинтересните новогодишни традиции? Или интересна прочка, по нашите обичаи.

http://youtu.be/Sd8b8rvFtDM

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО