Боксот продолжува да тоне во очите на МОК

189

Меѓународната боксерска федерација (ИБА) продолжува да тоне и да искусува проблеми кои дополнително ја отуѓуваат од враќањето во олимпиското семејство. Ова се разбира од писмото испратено до седиштето на Меѓународниот олимписки комитет (ИОК). Го критикува континуираниот недостаток на транспарентност во организацијата.

На ИБА и беше одземено правото да има каквабило врска со боксерските натпревари на Игрите во Токио минатата година. Покрај тоа, здружението е во опасност да не ги исполни барањата на МОК за парискиот форум за две години. Ако тоа се случи, турнирот таму повторно ќе биде организиран од комисија на комитетот, а боксот како целина ќе биде потврден дека е земен како спорт за Лос Анџелес 2028 година.

Шефот на етичкиот комитет на МОК, Пакерет Цапели и спортскиот директор Кит Меконел го испратија писмото до ИБА. Доаѓа точно два дена пред изборите за нов претседател на светскиот бокс. Кандидатите се актуелниот претседател Умар Кремљ и Холанѓанецот Борис ван дер Ворст.

„За жал, наместо јасни одговори на прашањата што ги поставивме за системот на квалификации, вие ни пишувате за идните планови на ИБА и други работи кои се далеку од темата. Остануваме со впечаток дека имате многу време за одлуки, а такво време нема“, се вели во дел од писмото.

Оттаму укажуваат и на сериозна родова и расна дискриминација, како и на нерамноправност во критериумите за организирање одредени настани. Вклучувајќи ги и недоволните шанси кои ќе се обезбедат за пласман на боксерските турнири од целиот свет. Двајцата ја повикаа ИБА да обезбеди транспарентност од ваков карактер, бидејќи сè уште нема јасност за бодувањето и формирањето на рангирањето во различните категории.

Умар Кремљ доби нова рунда критики за начинот на кој се води Меѓународната боксерска федерација.