Боксот на Олимписките игри (ВИДЕО)

184

muhamed ali na OI Rim

Боксот е дел од Летните олимписки игри од 1904 година, со исклучок на 1912 година кога поради шведскиот закон не беше дел од Игрите во Стокхолм.

Во 2012 женскиот бокс за прв пат беше вклучен во Олимписките игри.

Светската боксерска федерација (AIBA) објави видео запис со кој потсетува на најголемите шампиони и моменти во олимпискиот ринг.

Големиот Мухамед Али кој не напушти оваа година, освои златен медал во полутешка категорија во Рим во 1960 година. Во истата категорија, олимписки победник и стана Мате Парлов 12 години подоцна во Минхен.

.