Боксерка се раздели со шамијата по серија крошеа (ВИДЕО)

На неодамнешниот боксерски настан во Каиро, Египет, инцидент предизвика дебата за носење шамија во боксерскиот ринг.

Гада Ахмед со професионален скор 1-1 се соочи со Нада Мохамед која до денес загуби две борби. За време на напнатата борба во лесна категорија, шамијата на Мухамед и била соборена од главата.

Ова се случи по серијата крошеа што Гада ги удри врз неа во третата рунда. Овој инцидент покрена прашања за безбедноста на борците кои избираат да носат шамии за време на боксерски меч.

За време на борбата се гледа дека шамијата дури и ја спречува Нада Мухамед да гледа. Судијата ја исфрли марамата од рингот и дозволи борбата да продолжи. На крајот Ахмед ја доби боксерската борба со одлука по 4 рунди.

Моментот кога и беше отстранета шамијата на нејзината противничка го привлече вниманието на можните ограничувања на видот и други безбедносни грижи што може да се појават со марамата.

Ова доведе до широка дебата за прописите и заштитата на спортистите кои избираат да ги изразат своите религиозни убедувања во спортската арена.

https://twitter.com/TimBoxeo/status/1726351703795277982?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1726351703795277982%7Ctwgr%5E1e615e6f501f583df492c4bc8a4806a765048264%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fcdn.embedly.com%2Fwidgets%2Fmedia.html%3Ftype%3Dtext2Fhtmlkey%3Dcb7145f1731b4c328f8e4d2201854ceaschema%3Dtwitterurl%3Dhttps3A%2F%2Ftwitter.com%2FTimBoxeo%2Fstatus%2F17263517037952779823Fref_src3Dtwsrc255Etfw257Ctwcamp255Etweetembed257Ctwterm255E1726351703795277982257Ctwgr255E023be9910fa29169a220a53da3ed051283236eea257Ctwcon255Es1_26ref_url3Dhttps253A252F252Fwww.vechtsportinfo.nl252Fboks-nieuws252Fhoofddoek-bokser-leidt-tot-discussie-veiligheidsrisico-in-de-ringimage%3Dhttps3A%2F%2Fabs.twimg.com%2Ferrors%2Flogo46x38.png

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО