Бојан Костов ќе се бори златниот медал на Европското првенство во Данска, Стојановиќ загуби за бронзата

Бојан Костов ќе се бори за златниот медал на Европското првенство за кадети, јуниори и јуниори до 21 година во Алборг, Данска, во категоријата до 52 килограми против Русинот Ахмет Ахмедов.

Костов до финалето извојува четир победи и тоа против Себастијан ван Тефелен (Холандија) 3-1, Јакуб Цернички (Словачка) 2-0,  Матеа Бустеми (Италија) 1-0 и Бојан Костов – Мухамед Оздемир (Германија) 0-0.

Стефан Стојановиќ (-70 кг) во борбата за борнзениот медал загуби од Полјакот Хуберт Јорицки со 0-8, со што го освои петото место.

Од натпреварувачите во кати само Александар Неделковски помина во вториот круг и за малку не велзе во борбата за медали, на крајот е 11-ти.

На првенството има 1092 учесиници од 51 држава.

Резултати

Кадети
-47 кг
Ивона Станковска – Ема Сгардели (Хрватска) 2-0
Ивона Станковска – Леа Барос (Португалија) 0-0

+54 кг
Магдалена Божиновска – Кетрин Тачкер (Израел)  0-2

-52 кг
Бојан Костов – Себастијан ван Тефелен (Холандија) 3-1
Бојан Костов – Јакуб Цернички (Словачка) 2-0
Бојан Костов – Матеа Бустеми (Италија) 1-0
Бојан Костов – Мухамед Оздемир (Германија) 0-0
Финале
Бојан Костов – Ахмет Ахмедов (Русија)

-63 кг
Омер Муслии – Матвеј Глишчински (Русија) 0-4

-70 кг
Стефан Стојановиќ – Адам Дворак (Унгарија) 3-0
Стефан Стојановиќ – Рис Харли (Шкотска) 4-0
Стефан Стојановиќ – Артјом Јермоалеав (Латвија) 1-5
Репасаж
Стефан Стојановиќ – Матиас Мали (Чешка) 3-3
За бронза
Стефан Стојановиќ – Хуберт Јароцки (Послка) 0-8

+70 кг
Антонио Додиќ – Константинос Папацергиос (Германија) 0-1

Кати
Кадети
Јована Манчевска 19,4 поени 6-та во 2-група
Крисијан Бајовски 22,9 поени 6-ти во 1-група

Јуниори
Владанка Аврамова 23,0 поени 5-та во 3-група

Александар Неделковски 22,78 поени 1 во 1-група
Втора фаза
Александар Неделковски 21,92 поени дели 4-то место во Р2-Г1 (не помина во наредната фаза за медали)

Ката тим жени (Аврамова, Грозданова,Маневска) 2,30 поени 5-ти о 1-група

У-21
Матеа Талеска 21,34 поени 6-та во 1-а група

Ipon.mk

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО