15 години затвор за тренер насилник, злоставувач

187

Познатиот тренер за боречи вештини Виктор Пестов од рускиот град Светогорск е осуден на 15 години затвор за сексуално злоставување на малолетни лица. 69-годишниот стручњак е прогласен за виновен за седум случаи на насилен сексуален однос и три случаи на блудни дела со 14-годишници.

Според истражителите, злосторствата биле извршени во домот на Пестов и во една од просториите на боречки клуб каде што е тренер.

Покрај 15-годишната ефективна казна, на Виктор Песков му е забрането да работи со деца.

Пестов е мајстор за спорт во борбено самбо и судија од меѓународна категорија. Негов најпознат ученик е ММА борецот Иван Богданов, кој е четирикратен светски шампион.