Познати квотите за олимпискиот таеквондо турнир во Париз 2024

159

Вкупно, 128 спортисти во таеквондо ќе се натпреваруваат на Олимписките игри во Париз во 2024 гопдина, односно 64 мажи и 64 жени – исто толку колку и претходните изданија на Игрите, соопштија од ИОК.

Оваа бројка вклучува квоти за земјата домаќин (две квоти по пол) и места за „вајлд карта“ (две по пол).

Точно 120 преостанати места во квотата ќе бидат доделени на Националните олимписки комитети со максимален број осум (еден/една по тежинска категорија, четири по пол во сите тежински категории).

За секоја од осумте тежински категории ќе се натпреваруваат најмногу 16 спортисти.

Повеќе на следниот ЛИНК