Кикбоксерите освоија 1 златен и 19 бронзени медали и имаат 38 финалиња на Балканското првенство (ФОТО)

563

Македонските кикбоксери денеска освоија 1 златен и 18 бронзени медали на Балканското првенство во Краљево, Србија. Но, и 28 поединечни финалиња и 5 финални борби со македонски натпреварувачи, што значи во вкупниот биланс ќе имаме 57 медали.

Златниот медал го освои сениорот Роберт Костовски во лоу кик во категоирјата со 67 кг, а во финалето го совлада Урош Јањиќ од Србија со 3-0.

Финалните борби се утре  на програмата.

Да потсетиме дека Македонија настапува со 73 натпреварувачи со 77 настапи на Балканското кик бокс првенство во дисциплините К-1, лоу кик и кик лајт.

На Балканското првенство настапуваат 212 натпреварувачи од 7 држави.

Резултати – Балканско првенство:

К-1
Сениори
-45 кг
Марко Тодоров – Богдан Движац (Србија)

-65 кг
Миа Тодрова – Милена Стојановска

Кик лајт
Постари кадети
-42 кг
Никола Димитриевски – Јован Липовина (Црна Гора) финале

-52 кг
Калин Бабоски – Михајло Велјковиќ (Србија) 0-3 ½ финале – бронзен
Андреј Смилевски – Немања Радниќ (Црна Гора) 0-3 ½ финале – бронзен

-57 кг
Петар Илковски – Суад Ханкиќ (БиХ) 0-3 ¼ финале
Иван Кукуновски – Огњен Антиќ (Србија) 0-3 ½ финале – бронза

-63 кг
Александар Делиовски – Лука Хебер (Црна Гора) 3-0 ½ финале
Александар Делиовски –  Богдан Бокан (Црна Гора) финале
Филип Коцев – Богдан Бокан (Црна Гора) 0-3 ½ финале – бронза

-69 кг
Амар Муарем – Мирко Божовиќ (Црна Гора) финале

+69 кг
Лука Змејкоски – Виктор Дукиќ (Црна Гора) 0-3 ½ финале – бронза
Филип Китановски – Гашпер Иршич (Словенија) 3-0 ½ финале
Филип Китановски – Виктор Дукиќ (Црна Гора) финале

-42 кг
Јана Митева – Николина Влашки (БиХ) финале

-50 кг
Мила Живковиќ – Вања Грбиќ (Србија) финале

-55 кг
Стојкова Ангелина – Јана Петровска финале
Јана Петровска – Јања Савиќ (Србија) 2-1 ½ финале

-60 кг
Михаела Димовска – Лејла Сејменовиќ (БиХ) финале
Марија Димовска – Лејла Сејменовиќ (БиХ) 0-1 ½ финале – бронза

Јуниори
-57 кг
Дамјан Стојчевски – Вук Ѓорѓевиќ (Србија) финале

-69 кг
Антонио Ташков – Ѓорги Делиевски финале

-74 кг
Јован Пауновски – Немања Балбан (БиХ) финале
Владимир Максимовски – Немања Балбан (БиХ) 0-3 ½ финале – бронза

-84 кг
Стефан Стојановски – Симо Зориќ (БиХ) финале
Халдун Ахмет – Симо Зориќ (БиХ) 0-3 ½ финале – бронза

+94 кг
Бојан Кузмановски – Дино Мулалиќ (Србија)финале
Сергеј Стојановски – Дино Мулалиќ (Србија) 0-3 ½ финале – бронза

-55 кг
Јадранка Темелкова – Милица Гациќ (Србија) 3-0 ½ финале
Јадранка Темелкова – Јелисавета Калушевиќ (Србија) финале

-60 кг
Ивона Кечевска – Рада Едерљан (Србија) финале
Ангела Танеска – Рада Едерљан (Србија) 0-3 ½ финале – бронза

-65 кг
Ива Петрова – Николина Касап (Србија) финале

Сениори
-57 кг
Слободанче Ѓорев – Бобан Николиќ (Србија) финале

-69 кг
Марко Горневски – Николина Вукашиновиќ (Србија) финале
Александар Веселинов – Николина Вукашиновиќ (Србија) 0-3 ½ финале – бронза

-74 кг
Дамјан Димовски – Душан Космосвски (Србија) финале

-79 кг
Анастас Ангелески – Новица Терзиќ (БиХ) 0-3 ½ финале – бронза
Славе Делиоски – Јован Смилиќ (Србија) 0-3 ½ финале – бронза

-84 кг
Теодор Петров – Антонио Митрески финале
Антонио Митрески – Петар Радоњиќ (Црна Гора) 3-0 ½ финале

-89 кг
Филип Печков – Климент Гроздановски финале
Климент Гроздановски – Димитрије Игњатовиќ (Србија) 3-0 ½ финале

+ 94 кг
Никола Нацев – Стефан Михајловски финале
Стефан Михајловски – Мехмед Хоџиќ (БиХ) 3-0 ½ финале

-55 кг
Марија Јанева – Кристина Момчилов (Словенија) финале
Андреа Костовска – Кристина Момчилов (Словенија) 0-3 ½ финале бронза

-60 кг
Викторија Варадинова – Милица Поповиќ (Србија) финале

+70 кг
Михаела Миова – Јелена Седлоглавиќ (Србија) финале
Теа Велковска – Јелена Седлоглавиќ (Србија) 0-3 ½ финале – бронза

Лоу кик
Помлади јуниори
-63,5 кг
Силивио Мировски – Павле Стојшин (Србија) 3-0 ½ финале
Силивио Мировски – Сашко Никиолов (Бугарија) финале

Постари јуниори
-51 кг
Фериз Азири – Ѓорѓе Савиќ (Србија) финале

-67 кг
Иле Леков – Лазар Весковиќ (Србија) 0-3 1/2 финале – бронза

-71 кг
Горјан Ристовски – Урош Крстиќ (Србија) финале

Сениори
-60 кг
Филип Ризов – Ријад Касаповиќ (БиХ) финале

-63,5 кг
Филип Талевски – Игор Павловиќ (Србија) финале

-67 кг
Роберт Костовски – Урош Јањиќ (Србија) 3-0 финале – злато

-71 кг
Медин Ахмети – Гашпер Куштрин (Словенија) 0-3 ½ финале – бронза

-91 кг
Енсар Исеин – Филип Секуловиќ (Црна Гора) 0-3 ½ финале – бронза
Митко Ашкилов – Филип Секуловиќ (Црна Гора) финале

-48 кг
Олгица Орешкова – Гордана Марјановиќ (Србија) 0-3 ½ полуфинале – бронза