Златни медали за Белистојаноски и Милева, сребра за Алиу и Ангеловски на Гранд при Кроација

Матеј Белистојаноски (-60 кг) од Спорт 94 го освои вториот златен медал во У-21 на Меѓународен карате турнир Гранд при Кроација во Самобор, Хрватска, а Марија Милева (Олимпик спорт) и Рудина Алиу (Цветан Димов/ Куштрими) со финалето (-55 кг, У-21) во кое Милева беше посупешна, го надополнија успехот на македонските каратисти на овој престижен турнир.

И јуниорот Андреј Ангеловски (Олимпик спорт) блесна со четири победи, а во финалето загуби од Фарид Аагев од Азербејџан.

Да потсетиме дека Стефан Стојановиќ (У-21) освои злато во категоријата над 84 килограми.

Резултати

У-21
-60 кг
Матеј Белистојаноски – Кристиан Топличанец (Хравтска) 2-0
Матеј Белистојаноски – Кристиан Сабатино (Италија) 0-0
Матеј Белистојаноски – Албинот Селмани (Косово) 2-1
Финале
Матеј Белистојаноски – Миклас Тамше Маринич (Словенија) 2-0

-55 кг
Марија Милева – Бјанка Шодораи (Унгарија) 2-0
Марија Милева – Нерона ибрахими (Косово) 5-1
Марија Милева – Ема Штивиќ (Хрватска) 4-1
Марија Милева – Река Пап (Унгарија) 9-0

Рудина Алиу – Софија Барањи (Унгарија) 3-3
Рудина Алиу – Луна Вајсман (Хрватска) 11-2
Рудина Алиу – Маша Магајна (Словенија) 1-1
Рудина Алиу – Тихана Шулек (Хрватска) 2-2

Финале
Марија Милева – Рудина Алиу 7-0

-50 кг
Марија Петровска – Ема Сгардели (Хрватска) 2-3
Репасаж
Марија Петровска – Матилде Грончи (Италија) 0-0
За борнза
Марија Петровска – Ана Гверини (Италија) 0-1

-84 кг
Стефан Стојановиќ – Антон Баждариќ (Хрватска) 5-1
Стефан Стојановиќ – Јурај Черницки (Словачка) 3-0
Стефан Стојановиќ – Дарио Глихиниќ (Хравтакса) 1-1
Финале
Стефан Стојановиќ – Урош Маркуљевиќ (Словенија) 6-0

Јуниори
-75 кг
Андреј Ангеловски – Ботонф Ботош (Унгарија) 1-0
Андреј Ангеловски – Самуел Масарик (Словачка) 5-1
Андреј Ангеловски – Патрицио Ровели (Италија) 0-0
Андреј Ангеловски – Леон Пендиќ (Хрватска) 6-4
Финале
Андреј Ангеловски – Фарид Агаев (Азербејџан) 2-4

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО