Русија ги помина САД за титулата во слободен стил, одлучи Садулаев

231

Руската боречка федерација (под тоа име се натпреваруваат руските спортисти) ја освои екипната титула во слободен стил на Светското првенство за мажи и жени во Осло, Норвешка.

„Зборнаја“ заврши со вкупно 173 поени, пред САД со 168 поени. Американците водеа до последната борба, но на крајот загубија со 5 разлика. Дел од пресвртот е уште една светска титула на Абдулрашид Садулаев, кој забележа трета победа над големиот противник – Американецот Кајл Снајдер.

Русија го завршува шампионатот во слободен стил со 3 титули, 1 сребрен и 4 бронзени медали.

САД освоија и 3 индивидуални титули. Тие исто така стигнаа до 3 сребрени и 1 бронзен медал.

Трета во тимскиот пласман е друга светска сила – Иран. Персијците завршија со вкупно 162 поени. Нивните борачи освоија и 3 титули. Покрај тоа, Иран освои 3 сребрени и 1 бронзен медал, исто како и САД.

Еве го целосниот пласман по нации во слободен стил на Светското првенство во борење, што се одржа во Осло, Норвешка:

Руска боречка федерација (Русија) – 3 златни, 1 сребрен и 4 бронзени медали – 173 поени
САД – 3 златни, 3 сребрени и 1 бронзен медал – 168 поени
Иран – 3 златни, 3 сребрени и 1 бронзен медал – 162 поени
Грузија – 1 сребрен и 2 бронзени медали – 68 поени
Турција – 2 бронзени медали – 58 поени
Монголија – 2 бронзени медали – 56 поени
Белорусија – 1 бронзен медал – 45 поени
Азербејџан – 2 бронзени медали – 42 бода
Полска – 1 златен медал – 39 поени
Ерменија – 1 бронзен медал – 39 поени
Киргистан – 1 сребрен и 1 бронзен медал – 35 поени
Украина – 1 бронзен медал – 35 поени
Јапонија – 1 бронзен медал – 33 поени
Словачка – 1 сребрен медал – 30 поени
Казахстан – 22 поени
Индија – 20 поени
Бугарија – 20 поени
Порторико – 16 поени
Германија – 1 бронзен медал – 15 поени
Северна Македонија – 14 поени
Франција – 10 поени
Грција и Србија – по 8 бода
Канада – 8 поени
Египет, Шпанија и Молдавија – по 6 поени
Бахреин, Еквадор, Велика Британија и Мексико – по 2 поени

Фото: УВВ