Регионалната боксерска лига стартува во јуни или јули, квалитетот пред се

Викендов Загреб се одржа состанок на највисоките претставници на боксерските федерации на земјите од Југоисточна Европа, кои излегоа од распадот на поранешна Југославија. Боксерски службеници од Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Словенија и Србија и Хрватска.

Пред еден месец во Белград, претседателите на здружението потпишаа Декларација за соработка.

Главната причина за собирот беше повторно започнување на Регионалната лига и поставување на критериумите и системот на натпреварување што ќе донесе позитивни чекори за боксот во сите земји вклучени во овој меѓудржавен проект. Енес Пештек (претседател на Боксерската федерација на БиХ) и Миленко Томиќ (генерален секретар) се собраа од БиХ; од Црна Гора: Никола Сјелкоча (директор на Боксерската федерација на Црна Гора); од Македонија: Фатов Салиху (потпретседател) и Бранко Илијевски (генерален секретар); од Словенија: Дамјан Хабјанец (претседател) и Дејан Завец (член на ИО); од Србија: Ненад Боровчанин (претседател), Слободан Ѓуриќ (потпретседател) и Александар Рисимиќ (БК Лозница), а Хрватската боксерска федерација ја претставуваа: Боно Бошњак (претседател), Марко Маровиќ (генерален секретар) и Никола Воларевиќ (претседател на Комисијата за натпреварување).

„Приоритет на новата регионална лига мора да биде квалитетот, бидејќи само со квалитетно натпреварување можеме да го привлечеме интересот на љубителите на боксот и спортот и да ги оправдаме очекувањата на спонзорите и сите вклучени во оваа приказна, пред сè, телевизијата заинтересирана да нè следи . Од нас се очекува квалитет, не можеме да ја изневериме јавноста, а без квалитетен бокс и вистински натпревари, Регионалната лига не може да опстане. На боксерите им се потребни и квалитетни натпревари со цел подобро да се подготват за големите меѓународни натпреварувања. Во исто време, ние мора да им помогнеме на земјите кои во моментов немаат толку квалитетни боксери како Босна и Херцеговина, Србија или Хрватска и да го најдеме најдоброто решение за сите да се приклучат на Регионалната лига со она што го имаат сега и како да напредуваат“, рече домаќинот на собирот и претседател на ХБС, Боно Бошњак.

Претседателот на Боксерската асоцијација на Србија, Ненад Боровчанин, се согласи со тоа:

„Со Регионалната лига отвораме нови перспективи за боксот во сите вклучени земји. Боксот на овие простори има голем потенцијал, од аспект на популарност отсекогаш бил со фудбалот и кошарката, а сега имаме можност да го вратиме во рангот што го заслужува со квалитетно натпреварување. Потребна ни е поголема соработка за сите прашања, во првата година нашиот приоритет мора да биде да предизвикаме интерес и да добиеме доверба, а не само да гледаме кој ќе биде шампион веднаш и да игнорираме сè друго“.

Србија ќе се приклучи на Регионалната лига со два клуба (Црвена звезда Белград и Лозница), Босна и Херцеговина исто така со два (Радник Бјелина и Железничар Сараево), Хрватска ќе биде претставена од селекцијата на ХБС и тие земји се носители на квалитетот, а поголеми проблеми има во Црна Гора, Македонија и Словенија кои сакаат да учествуваат на натпреварот, но не можат добро да ги пополнат сите категории. Се бара решение да има одреден број категории помлади сениори во тимовите, така што и тие земји ќе бидат конкурентни. Преку договор и поставување јасни критериуми и правила, се бара најдоброто решение за сите учесници.

Можни датуми за почеток на Регионалната лига се јуни или јули оваа година.

Натпреварите ќе се пренесуваа во живо од Арена спорт ТВ во сите соседни земји, а на тимовите првично ќе им беа покриени трошоците за превоз и службените лица.

На насобраните им се обрати и Влатко Грбешиќ, кој како претставник на реномираниот бренд LEGEA неодамна стана партнер на Хрватската боксерска федерација, кој им понуди помош и покровителство на сите регионални федерации во опремувањето на тимовите со квалитетна спортска опрема.

Јачината на боксот во регионот се рефлектира во значителен број домаќини на големите меѓународни натпреварувања оваа година (Светски првенства во Србија, Европски првенства на помлади возрасни групи во БиХ и Црна Гора, Балкански шампионати во Хрватска) и сите се согласуваат дека подобра соработка може да и помогне на секоја земја да го зајакне статусот на меѓународните форуми (заедничка обука на судии и делегати, на пример). Затоа ќе се работи на усогласување на календарите и сериите на Гран при турнирите во земјите од регионот.

Сараево е заинтересирано за домаќин на следниот натпревар, а потоа жрепката од Регионалната лига може да се договори со директен ТВ пренос.

Претставници на боксерската федерација на Југоисточна Европа во Загреб (лево): Бранко Илијевски (Македонија), Никола Сјелкоча (Црна Гора), Слободан Ѓуриќ (Србија), Дејан Завец (Словенија), Фатон Салиху (Македонија), Дамјан Хабјанец Словенија), Ненад Боровчанин (Србија), Боно Бошњак (Хрватска), Александар Рисимиќ (Србија), Енес Пестек (Босна и Херцеговина), Никола Воларевиќ и Марко Маровиќ (Хрватска), Миленко Томиќ (Босна и Херцеговина)

Фото: ХБС

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО