Рафела Силва пречекана во „Градот на Бога“, каде што царуваат трговијата со луѓе и насилството (ВИДЕО)

144

rafela Silva vo City of god 1

На 8 август 2016 година, Рафаела Силва направи да еруптира Кариока арената 2, како и  целиот бразилскиот народ, откако таа ја освои олимписката титула во -57 кг. Освојуњето на својот прв златен медал за Бразил на игрите во Рио, младата жена го запиша своето име со златни букви во пантеонот на спортистите откако стана светски и олимписки шампион. Освен настапите, во книгите по историја, најверојатно, ќе запишат дека Рафаела немаше лесен живот и затоа нејзината победа е уште поубава и симболична за милиони млади луѓе во Бразил, но, исто така, и во целиот свет, за сите оние кои сонуваат еден ден да ги променат сопствените животи.

rafela Silva vo City of god 2

Ако се има во предвид дека новиот бразилски идол е роден во познатиот City of God (Градот на Бога), кој пред неколку години беше екранизиран од страна на режисерот Фернандо Меирелес, кој исто така учествуваше во церемонијата на отворањето на Олимписките игри во Рио . Како шампион,веднаш по освојувањето на титулата, изјави: „Некој како мене, кој доаѓа од Градот на Бога, а започнал џудо на шега, кога имав 5 години, да стане олимписки шампион, е необјасниво“.

Има објаснувања дека Рафаела Силва е борец кој во овој спорт и во неговата изведба го вгради живот кој и даде: извонредна ментална сила и желба да ја игнорира различноста. Во 2013 година таа направи јавноста во Мараканажињо да експлодира од радост,бидејќи таа е првата Бразилка што освои светска титула. По тешки години се врати во најдобро издание, а еден натпревар беше доволен за да се турне тенката силуета на Силва во славна светската спортистка, иако не беше засаден во утринските часови на олимпискиот турнир.

rafela Silva vo City of god 3

Таа беше качена на пожарникарскиот камион, Рафаела Силва, свежиот олимписки шампион, неделава што  помина се врати во фавелата, каде што е родена и каде што израснала во услови на трговци со луѓе и насилството. Сликата беше силна. Таа беше пречекана со отворени раце од сите, од страна на младите луѓе, кои сега имаат пример на кого може да се угледаат и од сите оние родители кои сонуваат нивните деца да го следат истиот пат, поплочен со светско и олимписки злато.

Рафаела Силва објасни: „Имаше луѓе насекаде, во Божјиот град. Прво почнавме да славиме со луѓе од социјалниот проект познат како „Спортисти на Христа“, имавме прес-конференција, а потоа и парада на територијата на фавелата, притоа седев на пожарникарски камион. Последната станица беше куќата каде што се родив. Имаше претстава со уметници од Градот на Бога. Сас само сакав да бдам среќна! И бев! Тие моменти засекогаш ќе останат во меморијата на заедницата и во моето сеќавање. Во текот на целата прослава, јас навистина имав чувство дека сум во средината на луѓето што ги сакам. Ова е мојот живот“.

rafela Silva vo City of god 4

Претседателот на Меѓународната џудо федерација, Мариус Визер рече: „Рафаела не е само олимписки шампион Таа е шампион на животот. Таа мораше да се бори против сите пороци и таа победи. Таа е пример за многу генерации. Покажа, без оглед на местото од каде доаѓате, дека може да поставите цели и да ги постигнете. Таа, исто така, покажа дека џудото е повеќе од спорт и дека нашиот спорт може да ви помогне да го промените сопствениот живот. Гледајќи го враќањето онаму каде што е родена, тоа е момент исполнет со емоции“.

Во март минатата година, во Светската џудо серија се сретна со идниот олимписки шампион. Полна со решителност, таа објасни дека има лидерство во битките. Тогаш таа не можеше да си замисли дека ќе има триумфално добредојде, нешто што теело во нејзиното срце во Градот на Бога.