ММА борец ќе помине 8,5 години во затвор затоа што повикал на државен удар

128

Чоршанбе Чоршанбиев, ММА борец од Памир, е осуден на осум ипол години затвор.

Таџикистанскиот суд пресуди дека борецот бил вмешан во повиците за државен удар. Потсетуваме дека во 2021 година борецот беше приведен во Москва поради опасно возење низ тунелот Лефортовски. Згора на тоа, Чоршанбе остана без возачката дозвола.

Подоцна се покажа дека ММА борецот го нарушил режимот на престој на територијата на Русија и му се заканувало протерување од земјата. Како резултат на тоа, тој беше прогласен за виновен за кршење на правилата за престој во Русија и беше донесена одлука за депортација.

Кога стигнал дома, бил уапсен. Властите во Таџикистан потоа го информираа дека некои од неговите коментари на социјалните мрежи прекршуваат одредени членови и кодови од Кривичниот законик на Таџикистан.

Чоршанбиев е 26-годишен ММА борец од Горно-Бадакшанскиот автономен регион на Таџикистан. Неговиот професионален скор е 6 победи, 3 порази и 1 реми. Тој се бореше во средна категорија и имаше серија од два победи пред да биде депортиран.

На својот профил на социјалните мрежи, Чоршанбиев повика на правда.