Кро Кап: Треба да се забранат лактите во партер, бидејќи и вака ММА е доволно суров!

cro-cop-mirko-filipovic

Мирко Филиповиќ во сабота, 11 април, се враќа во октагонот на УФЦ. Во Краков, Полска, го очекува реваншот со Габриел Гонзага, а во пресрет на средбата даде интервју Телеграф на англиски јазик.

Враќањето на Кро Кап во УФЦ предизвика голем интерес кај фановите и медиумите, па со него раговор направи и Телеграф. Филиповиќ во пресрет на средбата со Гонзага, зборуваше за ММА и она што ги привлекува, но и што ги одвраќа луѓето од овој спорт.

„Некои работи треба да се менуваат во ММА борбите. Притоа мислам одредени правила кои треба малку да бидат променети. Борбата на теренот понекогаш се чини сурова и затоа треба да се воведат некои ограничувања. Мислам дека тоа треба да се забранат лактите, бидејќи поради нив има многу крв. Многу луѓе не сакаат да видат крв, туку вештина. Тие сакаат да видат добри потези на рацете и нозете, поднесување, а не крв“. рече Клинични Cop да Телеграф.

„Ова е спорт и онака доволно крвав, а вистинските борци и спортисти треба пристојно да се однесуваат. Не ги сакам навредите. Мислам дека треба да имаме почит едни кон други. Тоа ќе и помогне ММА и боречки спортови да ги прифатат луѓето. Мени не ми се допаѓа кога луѓето се тепаат на мерењето или на прес-конференции. Тоа изгледа и звучи одвратно. Промоторите за тоа треба повеќе да водат сметка и да ги предупредуваат борците дека ќе ги казнат ако продолжат така“.

За време на разговорот Мирко Филиповиќ зборуваше за користење на недозволените средства.

„Не е чесно да се користат недозволените средства, пособено во ваков спорт. Многумина земаат тестостерон, кој на телото му дава многу повеќе енергија и поголема брзина, но и отпорност на болка. Луѓето се луди и на крајот го уништи своето тело. Сето ова минува низ црниот дроб и на крајот ќе ја платат цената. Но, очигледно, некои не се грижат за тоа. Најважни им се славата и парите, а за импликациите ќе размислуваат подоцна. Се согласувам со казните за допинг. Забранетите супстанци би требало или да им бидат дозволени на сите или казните да бидат такви што секој да рзмисли, не два пати, туку пет пати пред да еме нешто“, – рече Кро Кап.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО