Комисија од боксери ќе му помага на ИОК за олмписките квалификации

144

Комисија од 10 боксери ќе му помога на Меѓународниот олимписки комитет (МОК) во организирањето на квалификациите во Токио 2020 година.

„Новоформираната организација ќе вклучува пет мажи и пет жени кои ќе ги претставуваат петте континенти и ќе бидат глас на сите натпреварувачи“, објасни спортскиот директор на МОК Кит МекКонел и даде:„Ќе го почитуваме нивното мислење за подготовките на турнирите“..

Европските квалификации се во Лондон од 26 март до 3 април, а светските се во Париз во мај.

Мек Конел откри и дека за време на проекциите ќе бидат спроведени околу 500 допинг тестови.

На крајот на ноември, МОК и ја одзеде лиценцата на Меѓународната боксерска федерација (АИБА) за злоупотреби на финансиите, управувањето, судењето и етиката. И и го одзеде правото да го организираат Олимпискиот турнир. Во рингот во Токио 2020 ќе има 186 мажи и 100 жени.