Две титули за џудистите на Јапонија во еден ден

152

Vashu bejker japonija

Јапонците го враќаат достоинството на џудото со две шампионски титули за еден ден во Рио.

Во машката категорија до 90 килограми, Машу Бејкер, џудистот чиј татко е Американец, а мајка Јапонка, го совлада Грузиецот Варлам Липартелијани. Бронзените медали ги освоија Јужнокореецот Донган Гвак и Кинезот Ксунжа Женг.

Baker Japonija OI piedestal

90 кг-м

1.Машу Бејкер (Јап)

2.Варлам Липартелијани (Гру)

3.Донган Квак (Кор)

3.Ксунжао Ченг (Кин)

Tachimoto portret OI

Во женската категорија до 70 килограми триумфираше Харука Тачимото, која ја победи Колумбијката Јури Алвеар, додека бронзените медали ги освоија Британката Сели Конвеј и Германката Лаура Варгас Кох.

 Tachimoto na piedestal oI

– 70 кг-ж

1.Харука Тачимото (Јап)

2.Јури Алвеар (Кол)

3.Сели Конвеј (Бри)

3.Лаура Варгас Кох (Гер)