Даниел Митрев положи за инструктор за чанбара – модерен стил на јапонско самурајско мечување со воздушни мечеви

Даниел Митрев положи за шодан (1 дан) инструкторски сертификат во понеделникот (25 март) во Вршац, Србија.

Тоа се семинарот семинар во спортска чанбара (скратено спочан) на кој присуствуваше генералниот секретар на Интернационалната спортска чанбара асоцијација сенсеи Кохеи Ивао.

Чанбара е модерен стил на јапонско самурајско мечување со воздушни мечеви,има повеќе видови на оружје:

танто-меч од 45 см

кодачи – краток меч 60 см

чокен – долг меч 100 см, кој се дели на 2 стила

-чокен фри, долг меч кој се држи со една рака и чокен мороте, долг меч кој се држи со 2 раце (кендо  стил) но да се истакнем дека во чанбара има пресек на нога „аши” (јапонски).

Тате-кодачи – штит и краток меч, тате -чокен – штит и долг меч.

Нито – комбинација од краток и долг меч.

Јо-стап од 140 см.

Бо – стап од 2 м.

Јари – копје кое е долго 2 м.

Чосо.

Нагамаќи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО