Бетербиев: Жално и смешно е што велат дека не сум Русин

103

Во март годинава, шефот на компанијата Топ ранг, Боб Арум, изјави дека Артур Бетербиев е Канаѓанец кој нема никаква врска со Русија.

Арум беше загрижен бидејќи многу руски спортисти имаат потешкотии да се натпреваруваат. Многу земји воведуваат санкции кон Русија поради војната со Украина.

Во тоа време луѓето почнаа да зборуваат за Бетербиев, кој е близок пријател на Рамзан Кадиров и на почетокот на годината стана почесен граѓанин на главниот град на Чеченија, Грозни.

На крајот на краиштата, Бетербиев успеа да боксира и минатиот месец да го нокаутира Џо Смит. Претседателот на ВБЦ, Маурицио Сулејман, им забрани на руските боксери да се борат во неговата организација.

Очигледно Артур беше исклучок, но не му беше лесно во последните месеци.

„Ние сме спортисти. Кога на рускиот тим му беше забрането да се натпреварува под свое знаме, тие отидоа на Олимпијадата без знаме. Гледајќи од страна, не разбираш. А кога ќе те допре, веќе знаеш. Кога боксираме, не можеме да ги „пумпаме“ правата.

Сакаме вака или сакаме на друг начин. Едноставно бевме соочени со фактот. Тешко ми беше да се подготвам. Се плашев и онака да не ме дозволат да боксирам. Имаше такви разговори. На истото место Русите беа отстранети од рејтингот.

Отпрвин ми рекоа дека нема да ми дозволат да боксирам. И, ако не боксирам една година, ќе ми ја одземат титулата. Кога лидерите на Топ ранг, Боб Арум, рекоа дека немам никаква врска со Русија, тие само си го спасуваа бизнисот. Тоа е затоа што тие инвестираа во мене.

Затоа и кажаа. Ова е тажно и смешно“, вели Бетербиев во интервју за Денис Дорофеев.