Американски борец без нозе ќе дебитира во ММА!

Американскиот борач кој е роден без нозе ќе дебитира во ММА подоцна оваа година.

Зион Кларк е роден со редок вроден дефект наречен каудален регресивен синдром, пореметување кое го нарушува развојот на долната половина од телото. Состојбата се јавува кај 1 од 60.000 живородени деца.

Но, и покрај тоа што е роден без нозе, Кларк не дозволи тоа да му пречи на соништата. Кларк е роден во Охајо и даден на посвојување како дете. Со борење започнал во основно училиште.

Додека Сион на почетокот се мачеше, не успевајќи да победи ниту еден натпревар со години, подоцна се подобри. Со помош на неговиот тренер за борење во средно училиште, Кларк ги надмина последиците од неговата попреченост, постигнувајќи 33-15 како сениор додека се натпреваруваше против врсниците со четири екстремитети.

Откако ја продолжи својата боречка кариера на Државниот универзитет во Кент, Кларк сега бара место во олимпискиот тим на Соединетите држави во 2024 година. На 17 декември Кларк за прв пат ќе учествува во ММА борба.

Во интервју за ТМЗ Спортс, поранешниот сеамерикански борач разговараше за неговиот потфат во кафезот и вети дека ќе ги „нокаутира здравите луѓе“.

„За мене е исто што и борење. Само се борам со здрави луѓе и победувам здрави луѓе.

Сега се борам со здрави луѓе и ќе нокаутирам здрави луѓе. Тоа е толку едноставно. Јас сум борец. Се обидувам да ја истуркам оваа работа. Ќе биде големо!“, рече Кларк.

Како подготовка за неговата борба, Кларк тренира со поранешниот шампион на УФЦ во полутешка категорија Квинтон „Рампеjџ“ Џексон и поранешниот носител на титулата во перо категорија на Белатор, Еј Џеј Мекки.

Кларк на грбот ги има истетовирано зборовите „без оправдување“ и секако живее според тоа мото.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО