Сочи домаќин на Светското првенство бокс во 2019 година

49

Рускиот град Сочи е избран за домаќин на Светското првенство во бокс во 2019 година. Тоа е одлучено за време на средбата на Извршниот комитет на Меѓународната боксерска асоцијација (АИБА) во Москва.

Се очекува првенството да биде и првиот квалификациски турнир за Олимписките игри, како што беше и во претходниот олимписки циклус. Светското првенство во 2021 година ќе се одржи во Њу Делхи (Индија).

Во календарот на АИБА светските првенства се одржуваат на секои две години. Изборот се прави на принципот на наддавање. Оваа година Хамбруг ќе ја прифати елитата на светскиот бокс. СП ќе се одржи од 25 август до 2 септември..

Следниот регуларен Конгрес на АИБА ќе се одржи во 2018 година во Москва.

.