Почина боксерскиот тренерски великан Назим Ричардсон

174

Вчера во Филаделфија почина познатиот боксерски тренер  Назим Ричардсон.

Ричардсон е најпознат по својата работа со Бернард Хопкинс, еден од најуспешните шампиони во историјата на боксот, кој дури 20 пати ја одбрани титулата во средна категорија. Само четворица боксери успеаја да направат поголема низа од него. Но, Ричардсон исто така го доведе Хопкинс до рекорд кој тешко ќе се собори, а тоа е најстариот боксер кој успеал да освои светска титула.

Инаку проблематичен тинејџер, Ричардсон се запозна со боксот додека беше во затвор за постари малолетни лица, а наскоро се заљубува во оној тренерскиот дел од работата. Со текот на годините стана икона и најголем авторитет во боксот во Филаделфија.

Ричардсон работеше со Хопкинс во поголемиот дел од кариерата. Од 1989 до 2005 година како асистент на тренерот Инглиш Фишер, пред да ја преземе функцијата главен тренер. Со Хопкинс работеше до крајот на кариерата, односно не го подготви за неговиот последен меч.

Покрај споменатата работа, најпознат е по работата со Шејн Мозли за време на неговите најголеми мечеви. Почнаа да соработуваат во 2009 година, кога „Шеќер“ се подготвуваше за мечот против Антонио Маргарито. Ричардсон го доведе до победа во таа борба, а стана познат по тоа што со неговата реакција во бандажерите на Маргарито се откриени зацврстувачи од гипс. Го водеше Мозли некое време после тоа, на неговите најголеми натпревари, барем во однос на вниманието на медиумите и заработката.

Медиумите го обожаваа поради неговите детални анализи и секогаш интересните размислување, а особено ценет беше во исламската заедница, каде беше познат по прекарот „Брат“. Интересно е што никаде на интернет нема информации за неговата година на раѓање, па не се знае на која возраст починал. Сè уште не е наведена причината, но познато е дека во последните десет години беше карактеризиран како срцев болен.