Крај на Дана Вајт?!

dana-white ufc

Дана Вајт повеќе не е недопирлив. Се повеќе и повеќе американски медиуми пишуваат во негативен контекст за првиот човек на УФЦ. Ова до неодамна беше сосема незамисливо.

 Причините за таквата трансформација се неколку, но најважно од нив е дека УФЦ се обидува да стигне до статусот на „мејнстрим“ спорт, кои во САД таквата привилегија ја имаат професионалниот хокеј, бејзболот и фудбалот. Ако сакате да бидете меѓу големите момчиња, така треба и да се однесувате. Вие треба да играат според правилата на големите играчи. И Дана Вајт од почетокот се однесува повеќе како локален фраер, не како претседател на глобалната мега компанија.

 Можеби пцовките, личните напади, недоследностите, конфликтите, испадите и сите негови очигледни карактеристики може да толерираат додека УФЦ беше на Спајк, но потписот со големиот ТВ ФОКС, дефинитивно, ги промени работите. За УФЦ, всушност, почна да пишуваат и најголемиот американски „мејнстрим“ медиуми, кои инаку ќе објавеја вест за некој поголем меч. Сега ситуацијата е поинаква, и секој друг збор „ебат“ или „ебам“ таму не поминува. Таму ве прашуваат зашто за едни важат едни правила, а за другите на други. Тие ќе ве прашаат како да го толерирате Џон Џонс, една од најголемите ѕвезди на УФЦ, срамниот скандал со кокаинот, и нема да се грижиат за тоа дали да ви ја укинат прес акредитацијата, како што своеверемено Вајт го направи тоа со новинарите Шердог, кои му стапнаа на нога. Таму бјективно ќе ве критикуваат и ќе ви дадат до знаење дека вашето однесување не е прифатливо. Таквата реторика полека се прифати и од окуражените специјализирани ММА медиуми, кои се повеќе се впуштаат да напишат нешто негативно за големиот Вајт. „Ел Пресиденте“” повеќе не е света крава.

 Последен во серија на такви текстови, кои јасно укажуваат дека УФЦ мора да го промени своето „прво лице“ со наслов „Крај на Дана Вајт“ може да се прочита на следниов линк – , потпишан од страна на Мајк Фаган.

 Во добро аргументиран напис горе-долу има се, а на крајот пораката е јасна. УФЦ не треба да го разреши Вајт за да биде успешна компанија, бидејќи тие веќе докажаа дека може да бидат успешни и со него. Но, ако УФЦ сака да биде споменуван во иста реченица со НФЛ или НБА, ако сакаат да ги сфатат сериозно, тие мора да најдат пријателско настроено лице како главен човек. Покрај тоа, мора да се воспостави јасна политика по прашањето на допингот, јасни правила за однесување на своите воини; мораат сите нивни борци да ги заштита со квалитетни договори, и тоа да се направи што е можно поскоро .

Пред неколку дена на „јутјуб“ се појави одлично видео чија жртва беше Дана Вајт. Со кратки исечоци е докажано дека претседателот на УФЦ често не ја кажува вистината. Такви случаи ќе има се повеќе, а браќата Ферита мора да одлучат дали сакаат да го променат претседателот или неговото однесување. Една од тие работи е неопходна за нивните амбициозни планови што ги имаат.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО