Катерина Ацевска супериорно до златниот медал на Балкан опен Светскиот куп во Романија(ФОТО)

518

Катерина Ацевска покажа надмоќ и храброст против најсилните противнички и на величенствен начин триумфираше на „Балкан опен Светскиот куп во џиу џицу“ во Букуреш – Романија, што е еден од поголемите успеси на македонските натпреварувачи.

Ацевска во категоријата до над 63 килограми во јуниорска конкуренција во борби убедливо ги совлада противничките од Укрина и Русија, а во финалето ја совлада Гркинката  Софија Квалаки со 16-5.

Ретко кој наш спортиср вака убедливо триумфирал над велесилите како што се Украина и Русија.

Резултати
-34 кг У-14 борби
Зоран Колевски – Антонио Ципрас (Грција) 5-9
Дабл елиминација
Зоран Колевски – Александру Галига (Романија) победа
Зоран Колевски – Стефан Ќоровиќ (Црна Гора) 11-0, Ќоровиќ оди понатаму

-42 кг
Данил Николиски – Стефан Доренану (Романија) 6-7
Дабл елиминација
Данил Николиски – Владимир Гајдаров (Бугарија) 0-1
Данил Николиски – Бохдан Цимбал (Украина) 0-11
5-ти во вкупен пласман

-59 кг
Стефан Донев – Илија Валијахметов (Русија) 0-50
Дабл елиминација
Стефан Донев – Андреј Ткаленко (Украина)
7-ми

+63 У-16
Катерина Ацевска – Дијана Скрипнијук (Украина) 11-5
Катерина Ацевска – Елена Адвеева (Русија) 20-14
Финале
Катерина Ацевска – Софија Квалаки (Грција) 16-5

-63 кг
Ева Димитрова – Свести-Цампика Анотониу (Грција)
-46 кг
Станислав Грпов – Јарослав Воробиов (Украина)
-63 кг У-21
Нина Ташкова – Марија Стоицан (Романија)
-85 кг
Христијан Јованов – Никола Васовиќ (Црна Гора)
Христијан Јованов – Емануил Сифакис (Грција)

И Јаким Колевски настапи денеска, но се бореше со противник од Русија ибеше убедливо совладан.